Uutuuskoulutus puhtausalan edelläkävijältä

By 3 huhtikuun, 2018Ajankohtaista

Kun rakennuksessa havaitaan sisäilmaongelma, ei läheskään aina ole kyse homeongelmasta. Varsinkin rakennustyön tai saneerauksen jälkeen tiloihin on saattanut jäädä paljon hienojakoista pölyä tai kuituja, jotka voivat aiheuttaa rakennuksen käyttäjissä saman tyyppisiä oireita kuin home, sanoo rakennusterveysasiantuntija Niina Kesti.

Rakennusterveysasiantuntija eli RTA on terveydensuojelulain tarkoittama asiantuntija, jonka tekemiä asuntojen tai muiden oleskelutilojen tutkimuksia voidaan käyttää terveydensuojeluvalvonnassa. Kestin RTA-tutkinnon lopputyö käsitteli nimenomaan homesiivousta. Poistoa Oy on Suomen ensimmäinen homesiivouksiin erikoistunut puhtausalan yritys. Homesiivouksen lisäksi yritys tekee rakennussiivousta ja ylläpitosiivousta.

Hyvästä sisäilmasta huolehtimisen pitää alkaa jo rakennusvaiheessa tai siinä vaiheessa, kun rakennusta saneerataan. Pölynhallinnan tulee olla mukana koko ketjussa. Tilat tulee myös suunnitella siten, että ne ovat hyvin ja helposti siivottavissa, kaikki pinnat pitää pystyä puhdistamaan. Ilmanvaihto vaikuttaa paljon huonepölyn liikkumiseen ja kertymiseen. Äänenvaimentimista ja akustiikkalevyistä irtoaa huoneilmaan paljon mikroskooppisen pieniä kuituja. Kiinteistöautomaation säädöillä ja toimivuudella on valtavan suuri vaikutus sisäilman laatuun. Poistoa Oy suorittaa myös pintapölymittauksia, joita voidaan hyödyntää pölymäärän tai siivouslaadun arvioinnissa esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja toimistoissa.

Niina Kesti on kouluttanut homesiivousta vuodesta 2011 lähtien. Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa yhteistyössä käynnistyy toukokuussa rakennusalan perustutkinto, jonka osana on myös homesiivouskoulutus. Tämä koulutus on Suomen ensimmäinen RTA vetoinen koulutus. Kesti toimii tämän osion kouluttajana.

Poistoa Oy on voimakkaassa kasvuvaiheessa oleva yritys, joka tarvitsee osaavaa henkilökuntaa, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Vesa Virtanen. Akk:n koulutuksen kautta alalle saadaan uusia osaajia, mutta me rekrytoimme jatkuvasti osaavaa puhtausalan väkeä. Me koulutamme oman henkilökuntamme havainnoimaan. Havainnointikyky on yksi hyvän siivoojan tärkeimmistä ominaisuuksista. Nenän pitää olla tarkka ja pintojen muutoksiin tulee osata kiinnittää huomiota. Pelkkä pölyn siirteleminen paikasta toiseen ei ole hyvää siivousta. Me olemme alan ehdottomia edelläkävijöitä ja voimme tarjota hyviä työpaikkoja modernilla siivousalalla ja alan esimiestyössä.